De nieuwe Sony oortelefoons: alleen jij en de muziek

Dinsdag 10 januari 2012 — Geluidskwaliteit, gevoeligheid, ruisisolatie en een comfort

  • Deze serie eersteklas oortelefoons zijn voorzien van een ultralichte, compacte, nieuwe Balanced Armature (BA)-drivertechnologie van Sony
  • 4 speciaal getunede oortelefoons voor een geweldige weergave van muziek (XBA-1, XBA-2, XBA-3, XBA-4)
  • 4 oortelefoons met in-line microfoon voor iPod/iPhone/iPad (XBA-1iP, XBA-2iP, XBA-3iP, XBA-4iP)
  • 's Werelds eerste 'no battery box' digitale, noise-cancelling oortelefoon (XBA-NC85D)
  • Draadloze oortelefoon met Bluetooth®-streaming (XBA-BT75)

 

Wasbare oortelefoon met stevige bevestiging voor sporters (XBA-S65)
Echte muziekliefhebbers kunnen een betere luisterervaring creëren met de nieuwste serie oortelefoons van Sony.

Dit zijn de eerste oortelefoons van Sony die uitgerust zijn met de innovatieve Balanced Armature (BA)-technologie, die het formaat van de driver – vergeleken met conventionele dynamische koptelefoons – radicaal verkleint. Dit geavanceerde, nieuwe ontwerp levert een geweldige geluidskwaliteit, is zeer gevoelig en biedt een verbeterde ruisisolatie. Bovendien kunnen deze meerdere drivers voor het eerst gecombineerd worden in een enkele oortelefoon, zodat een ongekend niveau van geluidstransparantie, detail en muzikaliteit behaald wordt.

De XBA-serie bestaat uit elf modellen, die veel verschillende levensstijlen en luistervoorkeuren omvatten.

Balanced Armature-technologie: een doorbraak voor Sony in oortelefoons
Het hoogtepunt van de nieuwe serie is een innovatief Balanced Armature (BA)-diafragma, dat speciaal door Sony ontworpen werd.

Dit diafragma is meer dan vier keer kleiner dan een conventioneel 13,5mm dynamisch diafragma en biedt vergelijkbare gevoeligheid in een verzegeld, ultralicht onderdeel, die een uiterst gedetailleerd geluid levert.

Anders dan conventionele full-range, dynamische drivers kunnen individuele BA-onderdelen 'getuned' worden voor een optimale weergave van bas, middenspectrum of hoge frequenties. En dat is nog niet alles: het minuscule formaat van elk BA-diafragma houdt in dat verschillende units gecombineerd kunnen worden in één enkele oortelefoon, net als hifi-luidsprekers met aparte woofer, tweeter en mid-range units.

Daarnaast draagt het miniscule BA-diafragma bij aan een uiterst comfortabele bevestiging en verbetert de Noise Blocking Structure de geluidsisolatie, zowel naar binnen als buiten de koptelefoon. Vergeleken met dynamische diafragma’s, worden externe geluiden verminderd voor een intensere luisterervaring en met minder afleiding door geluiden van buitenaf. De geluidslekken uit de koptelefoon worden ook verminderd, waardoor je buren niet genoodzaakt zijn mee te genieten van je muziek.

De XBA-1/2/3/4-modellen hebben een dubbele behuizing met daarin de driverunits. Het vibratieremmende ontwerp blokkeert ongewenste resonantie voor een uitzonderlijk vloeiende weergave van het bovenste en middenspectrum.

XBA-1, XBA-2, XBA-3, XBA-4 oortelefoons
Of je nu van jazz, zang, klassiek of urban beats houdt, je vindt zeker de oortelefoon van Sony die perfect in tune is met je favoriete muziek.
Met zijn enkele full-range Balanced Armature-diafragma levert de XBA-1 een magnifieke weergave van elke muziekbron en vooral kristalheldere zang.
De XBA-2 heeft een extra lage frequente woofer unit, waardoor hij perfect is voor mensen die graag op dreunende basbeats dansen.
De XBA-3 is uitgerust met een derde hoge frequentie driver (tweeter) die een uiterst gedetailleerde verfijning biedt van hoge frequenties.
Voor de meest toegewijde muziekliefhebber is er de XBA-4 met niet minder dan vier driverunits: full-range, woofer en tweeter plus een extra super-woofer voor verlengde sub-bas.


XBA-1iP, XBA-2iP, XBA-3iP, XBA-4iP oortelefoons voor iPod/iPhone/iPad
De XBA-1iP/2iP/3iP/4iP-modellen beschikken over het gemak van een in-line afstandsbediening om de functies van de muziekspeler te bedienen, wat deze modellen ideaal maakt voor mobiele muziekliefhebbers. Bovendien is er een geïntegreerde microfoon waardoor iPhone-gebruikers handenvrij kunnen bellen.

XBA-NC85D oortelefoons met digitale noise-cancelling
Geniet van je favoriete geluiden in zalige stilte met de XBA-NC85D: 's werelds kleinste, lichtste digitale noise-cancelling (DNC) oortelefoon. Het BA-diafragma in microformaat laat genoeg ruimte voor een geïntegreerde energiezuinige DNC-processor plus microfoon en herlaadbare batterij. Dit ruimtesparende ontwerp maakt van de XBA-NC85D 's werelds eerste 'box free' digitale noise-cancelling oortelefoon.

Artificial Intelligence (AI) noise-cancelling-technologie analyseert automatisch de achtergrondgeluiden en vermindert het omgevingsgeluid met 97,5%. De batterij gaat extra lang mee, namelijk 20 uur. De oortelefoon kan via usb gemakkelijk opgeladen worden vanaf elke pc: steek de audio jack in de meegeleverde usb-AC-oplader.

XBA-BT75 Bluetooth® draadloze oortelefoon
Geniet van het gemak van luisteren naar draadloze muziekstreaming vanaf je smartphone of ander Bluetooth®-apparaat. De XBA-BT75 heeft een stijlvolle, comfortabele bevestiging en is voorzien van miniscule BA-diafragma’s zowel als een Bluetooth®-ontvanger en antenne in de oortelefoon zelf. In de behuizing is ruimte voor een herlaadbare batterij, waardoor je gedurende 3,5 uur onafgebroken draadloos kan luisteren.

Net als de XBA-NC85D is dit een 'no battery box'-oplossing, waardoor er geen extra ruimte nodig is om de elektronica en voeding in op te bergen. De meegeleverde draagtas dient eveneens als een handig en uiterst draagbaar oplaadstation. De tas heeft een eigen integrale batterij, waarmee hij voldoende voeding heeft om de oortelefoon tot 2,5 keer op te laden: genoeg om je oortelefoon op te laden voor de thuisreis na een dag werken.

XBA-S65 sportieve oortelefoon
De XBA-S65 is ontworpen naar de vorm van het oor voor een stevige, comfortabele bevestiging en brengt een meer gedetailleerde, hi-fidelity soundtrack tijdens het trainen of hardlopen.
De oortelefoon is wasbaar en heeft een waterbestendige filmcoating met een hoge geluidstransmissie, die de driver beschermt tegen spetters en een korte onderdompeling in water. Hij is ideaal voor trainingen in de regen of zelfs voor de snelle douche na de training.

Het verstelbare ronde oormechanisme biedt een stevig, passend comfort, zonder te moeten inleveren op de geluidsprestatie. Hij zal beschikbaar zijn in zwart of wit.

Deze nieuwe serie oortelefoons met Balanced Armature-technologie van Sony is verkrijgbaar vanaf april 2012. Prijzen zijn nog niet gekend.

 

Arne Van Ongeval Pride/TBWA